уторак, 19. август 2014.

Sve što ste želeli da znate o mineralnoj vuni

Staklena vuna spada u grupu mineralnih vuna zbog svog mineralnog porekla, tačnije – nastaje od staklene šljake i peska odnosno od kvarca i krečnjaka.
Sirovine se tope na visokim temperaturama i dobija se "lava" koja se uz pomoć centrifugalnih točkova ispreda u fina dugačka vlakna. Ova vlakna se talože u filc od koga dodatnom obradom nastaje finalni proizvod - rolne staklene mineralne vune za odličnu izolaciju doma.



Staklena vuna je neopravdano na lošem glasu. Naime, nekadašnja tehnologija proizvodnje i pakovanje ovog važnog građevinskog proizvoda su delom zaslužni za negativnu asocijaciju kad je reč o staklenoj vuni. Ona je pakovana u džakove, vlakna su bila neobrađena, oštra i debela, koja su pri rukovanju iritirala kožu i sluznicu. Danas je tehnologija drugačija, i staklena vuna dobija sve veću upotrebu.

Knauf Insulation je otišao i korak dalje – 2009. je lansirao Ecose®Technology – revolucionarnu tehnologiju koja se primenjuje u proizvodnji staklene mineralne vune koja podrazumeva upotrebu isključivo prirodnih materijala kojih u prirodi ima u izobilju. Ova tehnologija staklenoj vuni daje dodatnu mekoću, smanjuje prašenje a vuna ima prirodnu braon boju, zbog čega je naišla na opšte odobravanje na tržištu.

Knauf Insulation je 2006. godine dobio sertifikat EUCEB koji garantuje potpunu ispravnost i biorazgradljivost vlakana staklene vune – što je dokaz da je staklena vuna neškodljiva po zdravlje ljudi.


U čemu je kamena vuna bolja od stiropora?

Mineralna vuna, bilo da je staklena ili kamena, kao građevinski izolacioni materijal, dobija se od prirodnih sirovina - kamena ili stakla, i pre svega je garantovana trajnost i nepromenljivost njenih svojstava kroz vreme.

Kamena vuna je, pored toga što ima termoizolacionu funkciju, ujedno i zvučni izolator, a za razliku od stiropora je nezapaljiv materijal, pa jedino fasade sa kamenom vunom mogu da se tretiraju i klasifikuju kao negorivi fasadni sistemi.

Još  jedna asocijacija na fasade sa vunom je paropropusnost - mogućnost da zidovi sa vunom „dišu“, što je veoma bitna prednost u odnosu na ostale tipove TI materijala (npr. stiropor pruža 30-40 puta veći otpor prolasku vodene pare od kamene vune).

Može li kamena vuna da se lepi na neravnoj površini?

Ravnoća podloge se mora proveriti pre početka lepljenja ploča od kamene vune. To se radi tako što se alat zvani ravnjača postavi uz zid i proverava se koliki su zazori, ako ih ima (ova pravila postavljaju proizvođači fasadnih sistema, ali se ona kreću u granicama od ca. ± 1cm na dužini ravnjače, obično od 3 m dužine). Sve što je izvan ovih tolerancija nije prihvatljiva podloga za lepljenje, pa bi je trebalo izravnati malterisanjem pre početka lepljenja. 
Ukoliko se to ne uradi, obično se lepkom pokušava izravnati podloga, što može biti veliki problem, jer prevelika debljina lepka za lepljenje ploča može da uzrokuje da se ploče odvoje od podloge i ugroze funkcionalnost cele fasade. Dakle, prvo izravnjajte površinu malterisanjem, pa tek onda lepite ploče.
Izolacija na gornjoj ploči. Da li stiropor ili meneralna vuna?

Bitno je da znate režim korišćenja prostora u tavanu - ako se ne predviđa izlazak na tavan, dovoljno je samo složiti vunu na ploču, a prethodno postaviti parnu branu. Ukoliko radite u 2 sloja, potrebno je napraviti preklope kako bi se neutralisali efekti toplotnih gubitaka kroz ove spojeve.
Ako ipak planirate bar povremeno korišćenje tavana, potrebno je postaviti određenu podkonstrukciju (npr. drvene gredice), između složiti vunu i potom postaviti, bar na delove kuda se krećete, neku vrstu obloge (npr. OSB ploče).
Sve mineralne vune ostavljaju za sobom određenu prašinu. To je karakteristika materijala (kao što je npr. karakteristika nekih hemikalija da iritiraju kožu) i zaštitna oprema je nešto što se preporučuje, ali nije obavezno. Današnja proizvodnja materijala od mineralnih vlakana je toliko sofisticirana da je nivo prašenja sveden na minimum a u samu osnovu proizvoda dodaju se posebna ulja koja će, i kada se desi lom vlakna materijala pri ugradnji, većinu zadržati u samom ugradnom elementu koji može biti u obliku ploče ili filca. Da nije tako, niko od velikih evropskih proizvodača ne bi dobio dozvolu za proizvodnju i CE znak na svojim proizvodima. 
Primena staklene vune kod kosih krovova i mansardi ima prednosti koje ne pruža nijedan drugi materijal. Ona se za ovu namenu pakuje komprimovana u rolne. Kada se materijal odvije – on se vraća na nazivnu debljinu. Rolna se razvije i vuna se seče u obliku ploča za postavljanje između rogova. Širina na koju treba izrezati ploču iz rolne je 1-2 cm šire nego što je razmak između rogova. Ovako izrezana ploča postavlja se između rogova i upinje između njih. Zbog karakteristike samonosivosti (velika dužina vlakana drži je kompaktnom), ploča staklene vune sama stoji izmedu rogova. Sledeća ploča koja se postavlja tesno prijanja uz prethodnu i zbog elastičnih vlakana ne uzrokuje toplotne mostove. Rolna se iskoristi do kraja tako da nema bacanja materijala. 
Za razliku od mineralne staklene vune, kamena vuna koju možemo naći na našem tržištu nema ovakve osobine za postavku izmedu rogova kosog krova. Filcevi od kamene vune su kratkih vlakana, nedovoljno presovani da bi pri postavci izmedu rogova zadržali svoj oblik. Ploče od presovane vune su već ozbiljnija priča, ali zahtevaju ukrajanje na širinu roga, pri čemu dolazi do bacanja materijala, takođe, usled krutosti ne prijanjaju baš najbolje uz rogove pa je moguća pojava toplotnih mostova a dodatno, osetno su skuplje od mineralne staklene vune za ovu namenu.

Staklena i kamena vuna su odlični materijali kod termoizolacije konstrukcija tavanica i podova i koriste se kao termo i zvučni izolatori od zvuka udara, s tim što kamena ima šire područje upotrebe jer može da podnese veći pritisak. Međutim, tvrdopresovane ploče staklene vune, imaju nešto bolje karakteristike što se tiče apsorpcije zvuka udara – dinamčki Jungov moduo elastičnosti manji je od onog u kamenoj vuni, pa staklena ovde ima prednost. Primerena je za stambene i poslovne objekte (koji se najviše i grade) i opterećenja koja se tamo javljaju, tako da je i ovde u najmanju ruku adekvatan materijal za primenu.
I na kraju, ne zaboravite... Sve ovo pada u vodu ako nemate dobrog majstora koji će na pravi način iskoristiti materijal koji ste kupili. Pre nego što bilo šta krenete da radite, raspitajte se dobro i angažujte pravog majstora. 
Srećno! 
Izvor: Knauf, Build magazin

 

Нема коментара:

Постави коментар